• Защо органичен памук?

  Екипът на Омнитом е твърдо убеден, че органичното земеделие, което уважава природата и човешките същества и за разлика от конвенционалното производство на памук не вреди с токсични химикали, е верният път към бъдещето.

  По-голяма част от дрехите ни са направени от органичен памук с много любов и отдаденост на йогиския начин на живот.

  Органичните памучни материи, които използваме, са внимателно подбрани , за да сме сигурни, че ще носите с удоволствие и дълго време своята Омнитом дреха. Използваме само най-качествени тъкани, които имат сертификат GOTS (GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD).

   

   

  logo-90x90

  Какво носите днес?

  Закачалките със симпатични ризи и панталони в местния магазин може да изглеждат впечатляващо, но индустрията на платове и тъкани има една страна, която не виждате и може да не знаете за съществуването й. Когато си избирате ето тази нова и модерна блуза, очевидно стилът и това как ви стои са нещата, върху които се фокусирате. Обаче как и от къде идват материалите, от които е направена дрехата също са важни аспекти.

  Знаем за положителните ефекти върху здравето ни на органичната храна и почистващи препарати, например, но какво ще кажете за органичните материали в модата?

  15780259992_807edac0c1_z-350x350

  Какво прави органичните материали като памука толкова по-добри от обичайно използваните?

  Често наричат памука „ тъканта на живота ни” и за това има добро основание. Всеки ден имаме досег до предмети, направени от памук. Не само дрехите, които носим, но и чаршафите, на които спим, пелените, които слагаме на децата ни, а дори и някои от храните, които ядем съдържат памук.

  Въпросът е защо да избираме органичен памук е толкова важно?

  Знаете ли, че за производството на памук се използват 25% от световните инсектициди и 10% от световните пестициди?

  Вероятно тениската, с която сте облечени, е „отгледана” с коктейл от токсични вещества.

  Производството на органичен памук избягва използването на генетично модифицирани и вредни субстанции.

   

  Screen-Shot-2014-12-09-at-2.07.49-AM-300x173

   *  *  *

  Органичното земеделие също избягва ГМО, което е забранено в органичните системи. Изчислено е, че около 30% от памука, отглеждан в световен мащаб е генетично модифициран.

  Крайният продукт е по-добър за околната среда и за здравето.

  Конвенционалното отглеждане на памук изисква употребата на огромни количества пестициди, което оказва огромно влияние върху околната среда и излага на риск здравето на хората, които работят в производството.

  Изпитваме вредните ефекти на неорганичния памук и тъкани в ежедневието си. При наличието на толкова много продукти, направени от памук,  всички сме изложени на химикалите, използвани в някой от етапите на производството. Чрез потоците, образувани при обилни валежи, тези химикали достигат до езера, реки и водоеми и ги замърсяват. Ето защо остатъци от пестициди все по-често са откривани в храни, селскостопански животни, а дори и в майчино мляко. Дори някои печени изделия, сладки и сосове за салати съдържат памучно семе. Резултатът: раздразнена кожа, обриви, дори главоболие и замаяност може да бъдат причинени от химични остатъци, попаднали в тъканите. А още по-лошо става в случаите на излагане на химикали в дългосрочен план: това може да доведе до рак при възрастните и неврологични дефекти при развитието на децата.

  Органичните тъкани са отглеждани без използването на синтетични торове и токсични пестициди, които при неорганичното земеделие са отговорни за отравянето на дива природа, реки, както и за смъртта на 16 000 души годишно.

  Обикновено, за да бъде класифициран памукът като органичен, трябва да е отглеждан в почва, която не е третирана със забранени субстанции поне три години преди беритбата на памука.

   

  Cotton-field-008-300x180

   

  Има различни органични търговски асоциации, които имат глобални стандарти за органични и устойчиви тъкани в световен мащаб. Тези стандарти дават гаранция, че химикалите, използвани при обработването на тъканите спазват стриктни изисквания за токсичност и биоразградимост; и производителите на платове трябва да имат пречиствателна станция за отпадните води както и ясна политика по отношение на околната среда. Чрез забраняване и ограничаване на вредните химикали в производството на органичен текстил, крайният продукт не съдържа алергени, канцерогенни или токсични остатъци от химикали.

  Употребата на вода е друг въпрос при традиционното производство на памук. Насажденията изискват интензивно напояване и според някои изчисления памучните насаждения изискват най-високо потребление на вода в сравнение с другите земеделски култури. Употребата на вода при производството на органичен памук също е много по-малко.

   *  *  *

  Още едно предимство на продуктите от органичен памук е , че те са по-меки и по-приятни на допир. Тъй като естественият восък на влакното не е свален заради обработката с химикали, нишките имат характерна мекота и тежина, което прави тъканта особено ласкава и изключително мека.

  IMG_2366-199x300
   

  *  *  *

  Производството на органичен памук е по-щадящо за хората в развиващия се свят. В много държави памукът все още се събира на ръка. Ето защо всеки работник на полетата е изложен на огромни количества токсични химикали заради използваните пестициди.  Работниците във фабриките също не са пощадени – те дишат изпаренията на химикалите по време на производствения процес. По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на смъртните случаи, дължащи се на натравяне с пестициди, достига 20 000 годишно. Тъй като употребата на пестициди при производството на органичен памук е силно ограничена, няма и риск за здравето на работниците.

  Условията на труд също са по-добри. Лошите условия на труд и неспазването на права са често срещани в текстилната индустрия. Производителите на органичен памук, които са сертифицирани от Сойл Асосиейшън (Soil Association, http://www.soilassociation.org/), трябва да отговарят на условията на труд, препоръчани от Международната организация на труда. Тези конвенции покриват минимални надници, работно време, детски труд, свобода на сдружаване, дискриминация, сурово или нехуманно отношение и други

  640_464_cotton-farmer-300x217

  *  *  *

  Производителите също печелят от намаляването на производствените разходи и дългове за пестициди.

  1620812THB2804-hor-300x218

   

  И въпреки това по-малко от 1% от произвеждания памук е органичен. Напоследък осъзнаването на предимствата на органичния памук помогна за увеличаване на търсенето му като по-този начин цената му спадна. Обаче може и трябва да направим повече.

  Ако изборите, които правим, буквално убиват производителите, разрушават реките и потоците ни и застрашават децата ни, то ние сме длъжни да обърнем внимание освен на стила и на това как една дреха ни стои и на произхода й. Ето толкова е важно.

  Ако обичате животните, ако ви интересува какво става в тялото ви или ако сте загрижени за доброто на другите, отбележете си: носейки органични тъкани оказвате положително влияние върху здравето си и върху здравето на планетата ни.

   

                              Покажете подкрепата и изберете ОРГАНИЧНОТО!

  20080917045110bord-bia-organic_lr11-300x161